Конкуриращият се ангажимент: Истинската причина, че нещата не се променят

К

Хората често търсят коучинг, защото са заседнали. За някои е необходимо изграждането на доверие, за други това е промяна в поведението или развитие на уменията. Но понякога, колкото и да се опитва човек, напредъкът му остава необяснимо спрян. Ситуацията може да бъде толкова разочароваща за шефовете, колегите и членовете на семейството, колкото и за отделния човек.

Организационните психолози Робърт Кигън и Лиза Ласкоу Лахи разработиха теорията за „конкуриращ се ангажимент“, за да обяснят това, което те наричат ​​„личен имунитет към промяна“ .1 Идеята е, че когато хората се занимават с поведение, което осуетява способността им да постигнат резултат, те наистина искат , причината могат да бъдат дълбоко придържани вътрешни вярвания, които действат в противовес на съзнателното желание. Когато тези вярвания бъдат разкрити, е възможна промяна.

Това, което следва, е адаптирана версия на процеса на Кеган и Лахи за идентифициране на конкурентна ангажираност: Започнете с назоваването на нещо, за което сте се ангажирали да правите, имате или постигате. След това се запитайте какво правите или не правите в момента, което предотвратява промяната. Трето, помислете за това, което вашето действие или бездействие предполага, че може да сте по-отдадени (това е конкурентният ангажимент). И накрая, идентифицирайте предположението, което подкрепя конкурентния ангажимент.

Ето два примера за това как клиентите на коучинг са работили с тази техника.

Шарън беше недоволна от работата си от няколко години. Макар да знаеше, че иска кариера в текстилния дизайн, усилията й да промени полетата винаги спряха след две от три седмици половинчата дейност. Освен това наскоро беше взела интервю за две работни места в настоящата си област (което не й хареса) и планираше да започне дълга и скъпа програма за идентифициране на интересите в кариерата (която вече знаеше).

Когато Шарън опита състезателното упражнение за ангажираност, отговорите й изглеждаха така: Ангажирам се да работя като текстилен дизайнер … Вместо да проуча какво обучение се изисква, кандидатствам за работни места, които в сърцето си знам, че не искам … По-големият ми ангажимент е към настоящата ми работа, където ми е удобно … Предположението ми е, че дори да се обуча за дизайн, не съм достатъчно креативен и никой няма да ме наеме.

Междувременно Дейвид бе говорил повече от година за намирането на партньор, за да разшири бизнеса си и да свали част от натиска да „направи всичко“ от себе си. Въпреки това, въпреки че идентифицира няколко висококвалифицирани кандидати, с които се чувстваше ентусиазиран да работи, преговорите винаги се разваляха в единадесетия час, обикновено заради незначителни подробности.

Дейвид определи конкурентния си ангажимент, както следва: Ангажирам се да намеря подходящия бизнес партньор … Отказвам да се съглася с малки молби и развалям сделката в последния момент … По-големият ми ангажимент е да остана независим … Предполагам, че да имам партньор означава ще отговарям на шеф и няма да мога да извикам снимките.

Може да отнеме време, за да идентифицирате конкурентния ангажимент и неговото основно предположение, така че ако опитате това упражнение, не се притискайте да отговорите наведнъж на всички въпроси. След приключване на този процес истинската работа идва в промяна на дълбоко вкоренени предположения, което също изисква постоянство и често съдействието на треньор или ментор.

Първата стъпка в оспорването на дадено предположение е да започнете да забелязвате моментите, когато реагирате въз основа на определена вяра за себе си, други хора или ситуации. След това можете да разгледате начините, по които вашето предположение ви пречи да получите резултатите, които наистина искате. Вижте дали можете да разберете как е възникнал – хората могат да прекарат живота си в подчинение на фалшиви предположения, започнали в детството. Започнете да събирате „доказателства за противното“, които демонстрират как вашето предположение не винаги е вярно.

След това създайте „пилотна програма“, за да започнете да тествате нови начини на мислене или поведение. Изберете никакви или нискорискови дейности, като например да следите някого, който има успех с работата или умението, което искате, доброволчество, информационно интервю или участие в клас или два. Ключът е да предприемете действия и направете нещо различно. Самият акт на стъпка към смислена цел изпраща мощно послание към подсъзнанието, че сте поели ангажимент да постигнете целта си. В моята практика съм виждал да се случва от време на време, че хората, които се ангажират с действие, изглежда магически привличат хората и ситуациите, от които се нуждаят, за да продължат напред.

1 „Истинската причина хората да не се променят“, от Робърт Киган и Лиза Ласкоу Лахи, HRB Onpoint, © 2001 Harvard Business School Publishing Corp.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

ads