Културна компетентност: Промяна на играта през 21 век

К

Културната интелигентност е едно от ключовите умения, необходими за да се разбирате с хора от различни култури. Това меко умение е много важно за успеха през 21 век, ако живеете, работите и правите бизнес с хора от различни култури. WВъзможността да се срещаме, да си взаимодействаме и да работим с различни хора идва предизвикателството да се разбираме и да успеем в това, което правим индивидуално и колективно. Това предизвикателство е разбираемо. Човек може да притежава изключителна социална интелигентност, когато става въпрос за взаимодействие и работа с хора, които са в рамките на неговата / нейната родна култура. Индивидът познава много добре обичаите, вярванията и анатемите. По този начин се разбираме сравнително лесно, тъй като той / тя общува, взаимодейства, държи се и действа в съответствие с културните кодекси, без да обижда и влиза в неразбирателство и конфликт с другите.

Въпреки това, за да се разберете и успеете през 21-ви век, е необходимо повече от това да имате превъзходен IQ, EQ и социална интелигентност. Авторът на „Разликата в културната интелигентност“ Дейвид Ливърмор пише, Предсказателят номер едно за вашия успех в днешния свят без граници не е вашият коефициент на интелигентност, не вашето автобиография и дори вашият опит. “ Той продължи, „Това е вашият CQ (Културно разузнаване), мощна способност, която доказано повишава ефективността ви, работеща в различни културни ситуации. “

За съжаление, много организации все още зависят само от IQ, EQ и Social Intelligence, когато избират надзорници и мениджъри. Авторът на „Културно разузнаване: CQ: Конкурентното предимство за лидерите, преминаващи граници“, Джулия Мидълтън каза, Организациите често назначават лидери за своя IQ. След това, години по-късно, ги уволнете заради липсата на EQ (Emotional Intelligence). ” Тя предсказа, “Common Purpose твърди, че в бъдеще те ще популяризират за CQ – Културно разузнаване.

Въпросът е как можем да увеличим нашата културна интелигентност? Както вече знаете, има хиляди култури по света и е трудно да оцелеем, камо ли да развием културната компетентност, за да процъфтяваме във всяка култура, за която сме непознати. Трябва обаче да започнем да подобряваме културната си интелигентност някъде. Точното място да започнете това възнаграждаващо пътешествие е като разберете разликата между двете основни културни разделения в света.

Някои експерти в областта на културата предлагат разделянето на световните култури на две основни категории: Култури, базирани на индивида, и Комунални култури. Например страни като САЩ, Европа, Канада и Австралия са индивидуални култури. Напротив, страни като Африка, Азия и Южна Америка са категоризирани в културите, основани на общината. Разбира се, има субкултури и индивидуални изключения във всяка национална култура.

Сред многото параметри, използвани за показване на сходството и разликата между двете основни култури, харесвам трите параметъра, предложени от Едуард Хол:

1. Време,

2. Контекст и

3. Космос.

Позволете ми бързо да сравня накратко двете широки култури, използвайки гореспоменатите три показателя. Времето се третира небрежно в общите култури, докато е добре организирано в индивидуални култури. Контекстът е висок в колективните култури, където хората се изразяват имплицитно, докато индивидите в индивидуалните култури комуникират изрично и използват вербална комуникация предимно. Хората от общите култури са по-малко териториални, докато хората от индивидуални култури имат висока тенденция да маркират своите територии.

Като човек, живял в тези две основни култури, бях свидетел от първа ръка как хората от двете култури се отнасят по различен начин към времето, общуват и се справят с пространството. Роден съм и съм израснал в Етиопия, обща култура. След това дойдох в САЩ – индивидуална култура, през 2005 г.

На ранния етап от престоя си в САЩ преживях културен шок. За да успея в новия си дом, направих толкова много промени, включително начина, по който се отнасям към времето, общувам и общувам. Все още съм на кривата на обучение – препъвам се тук-там от време на време, което ме прави смирен и отворен за непрекъснато обучение. Позволете ми да споделя с вас няколко истории.

Време

Вкъщи, късното идване е поносимо. Няма значение кой е първи. Тъй като връзката се цени повече от времето, никой от нас не прави закъснението голяма работа. Усмихваме се и се прегръщаме нежно и продължаваме бизнеса си.

Тук, в САЩ, закъснението за работа се счита за признак на непрофесионализъм и има тежки последици. Извън работата, закъснението на връзките вреди, тъй като закъснението се възприема като неуважително.

Интересното е, че много мои приятели от Етиопия и Африка разделят времето си тук, в САЩ. Те пристигат навреме, когато става въпрос за тяхната работа и официални бизнес дела, но се отнасят небрежно към времето на социални събирания. Може да получите покана, посочваща в кой час започва срещата. Освен ако нямате много свободно време за прекарване, не идвате навреме, както е посочено в писмото, имейла или флаера. Събитието може да започне с два часа закъснение.

Имах съученик от Нигерия, когато правех докторска степен (2009 – 2013). Винаги, когато трябваше да се срещнем, се питахме един друг, африканско време ли е или американско? Ако е африканско време, ние не определяме времето. Единият от нас може да е в библиотеката или кафенето и да работи по работа в училище, а другият човек просто се отбива в рамките на уговорения период от време. Ако е американско време, ние определяме времето за начало и край. Ние идваме и си тръгваме навреме.

Контекст

В Етиопия използваме интензивно невербалните комуникации. От друга страна, тук в САЩ (и други индивидуални култури) хората доминиращо използват явна вербална комуникация. В общите култури, ако изрично говорите за себе си, вашите постижения, квалификация, опит и нужди, може да бъдете етикирани като егоистични и егоистични. Напротив, ако не общувате устно, изрично и не изразявате вашите нужди, стремежи и преживявания в индивидуална култура, може да се считате за срамежлив, който няма доверие.

Космос

Някога през цялото време споделях легло, дрехи и обувки с мои роднини и приятели. Беше обичайно да се озовавате в някой от дома на приятеля си и ако вали дъжд, докато си тръгнете, просто избирате чадъра на приятеля си на излизане, без да поискате разрешение. Ако попитате, това обижда вашия домакин. Той / тя може да почувства, че сте се дистанцирали. Не показва близост и братство / сестринство. В САЩ хората помнят своите пространства. От вас се очаква да уважавате границите на други хора. Не можете просто да вземете и вземете нечии неща, без да рискувате да бъдете разглеждани като груб или най-лошия крадец.

Независимо от това, разбирането на разликата между двете културни разделения е началото на дълъг път. Трябва непрекъснато да увеличаваме нашата културна интелигентност. С повишената културна интелигентност идва разбирането откъде идват хората и въздържането от съдене на другите въз основа на начина, по който се отнасят към времето, общуват и се справят с пространството.

За да се разбираме с хора от различни култури, трябва да спрем да се отнасяме към нашата родна култура като към носител на знамето. Не бива да очакваме всички да се държат и да се държат така, както ние. Всички ние трябва да повишим нашата културна интелигентност, за да живеем и работим успешно с хора от различни култури. Трябва също така да положим усилия да си помогнем да разберем взаимно културите си.

Иска ми се да знаех тези прозрения, когато за първи път дойдох в САЩ. Не бих платил много цени. Това е особено важно, ако наскоро сте се преместили в нова култура или сте започнали да работите или правите бизнес с хора от различни култури. Оборудва ви да преминете новата култура (и), без да извършвате много смъртоносни културни прегрешения. Разбира се, тези от нас, които отдавна са в нова култура, може да са наясно. Въпросът е: Работим ли последователно върху нашата културна интелигентност и подобряваме ли културната си компетентност, за да успеем в това, което правим? Надявам се, тази статия ви вдъхнови да инвестирате своето време и енергия, за да работите върху вашата културна компетентност и ви даде няколко полезни урока.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

ads