Пет стъпки за преодоляване на фобията за ангажираност и създаване на любяща връзка с живота и партньора

П

Докато определям „фобията на ангажираността“ като „нереалистичен страх от даване на обещание, обещание или обет да бъда верен и лоялен партньор на друг човек“, много неженени също могат да се страхуват, че да станеш обвързана двойка означава да се откажеш или да загубиш , тяхната независимост.

Не е необичайно необвързаните да се страхуват, че ангажирането да бъде връзка през целия живот предизвиква безопасността и комфорта, които те възприемат като предимства от това, че са неженени. Останалият сингъл има своите предимства. Можете да идвате и си тръгвате, както си поискате, да оставяте мръсните си дрехи или мръсни чинии на мира толкова дълго, колкото искате, и да харчите времето и парите си независимо. И можете да изберете да разкриете на света всички части от себе си, които искате да разкриете, и да запазите скритите си слабости и уязвимости.

В повечето контексти нашите страхове са предназначени да ни държат далеч от опасни ситуации. Здравословно и нормално е да се страхуваме от змии, силни звуци и лоши миризми и ние се предпазваме, като бягаме от тях. Но за да се създаде доверителна и интимна връзка с партньор, човек трябва да се изправи срещу страховете и да поеме емоционални рискове.

Постигането на тази цел изисква да се противопоставите на страховете от това, което „губите“, и вместо това да се съсредоточите върху това, което печелите – доверие, близост, близост – ползите от лоялното и любящо партньорство. И така, как може да се постигне това?

Първата стъпка е да признаете, че всъщност искате да споделите живота си с някого. Работил съм с много сингъли, които не успяват да намерят връзка, защото са неоднозначни относно това, че наистина искат такава. Получаването на яснота относно вашите житейски цели е част от първата стъпка към постигането им. Затова започнете, като идентифицирате това, което наистина искате.

Втората стъпка е да признаете страховете си, като осъзнаете, че те са ви пречели да постигнете целите си през цялото време. Знанието, че се страхувате от отхвърляне, промяна или загуба на независимост, е важно, за да можете да разработите стратегии за тяхното преодоляване. Този вид разработване на стратегии може да се направи с доверен приятел или ментор или дори с треньор. Този човек може да ви помогне да бъдете честни и концентрирани, докато преследвате целите си във взаимоотношенията.

Третата стъпка е да се научите как да ускорите развитието на една връзка. Много необвързани се увличат от страст и похот по време на ранните етапи на връзката, само за да отстъпят, когато дойде време за вземане на решения за бъдещето. Други необвързани са толкова колебливи да се отворят, че стават „скъперници“ с времето и вниманието си. Разберете кое е най-доброто за вас, стига да поддържате нещата да вървят напред.

Четвъртата стъпка е „да се ангажираме, за да видим дали трябва да се ангажираме“. Съгласието да бъдете в изключителна връзка е добър начин да практикувате уменията си за ангажираност. Съсредоточете се върху обсъждането на вашите житейски цели и мечти заедно, както и разкриване на аспектите на вашето вътрешно Аз един пред друг. Това ще предостави широки възможности да изпитате доверие, близост и близост.

Бих искал да кажа, че има окончателна последна стъпка. Но ако сте стигнали дотук, последната стъпка е тази, която трябва да сте предприемали през цялото време – да осъзнаете, че да сте в обвързано партньорство ви предлага най-много възможности да бъдете всичко, което можете да бъдете на този свят. Двойките в здрави взаимоотношения са отдадени на взаимното овластяване един на друг, за да бъдат високо функциониращи членове на обществото. Успешните хора често отдават признание на своите партньори за техните постижения.

Следователно възприемането на фобията на ангажираността като загуба на индивидуалност и независимост е нереалистично. Има толкова много неща, които може да се спечелят в живота с партньор, който превъзхожда предполагаемата „загуба“ на независимост. Несъмнено поема риск, но следвайки описаните по-горе стъпки, може би най-накрая ще изпитате как ползите надвишават „загубата“ в крайна сметка.

© Copyright 2006 Janice D. Bennett, Ph.D.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

ads