Принцип на ангажираност в правенето на бизнес

П

Съществува този принцип в управлението, който наричаме „принцип на ангажираност“. Принципът на ангажираност просто казва, че ако в началото на който и да е план не сте решили да продължите плана до успешното му приключване, което, разбира се, е да реализирате цел или цел, тогава в действителност все едно имате изобщо не е направил план! Може да сте концептуализирали нещо в ума си и дори да сте го написали в писмен вид с всички съпътстващи факти и график, но ако в самото начало не сте се ангажирали наистина да го следвате, значи изобщо не сте планирали. И нямайки реален план, няма да осъзнаете нищо в близко или далечно бъдеще.

Ангажираността е истинската движеща сила във всичко, което трябва да постигнем. Просто помисли за това. Поемате ангажимент да бягате в 10K маратон. Имате всичко в себе си, за да завършите бягането. Вие сте в перфектно здраве, закусили сте добре, за да ви заредите напълно, и добри чифтове маратонки. Но вие нямате истински ангажимент да завършите състезанието, така че на първо място почувствахте как мускулите на краката ви се стягат, забавихте скоростта и в крайна сметка напуснахте състезанието. Не сте имали истински ангажимент да го завършите. В тази басня за расата на костенурката и заека, липсата на ангажираност на заека за победа го накара да си почине

В следвоенния анализ на продължителната война във Виетнам много анализатори смятат, че едно от нещата, което в крайна сметка е довело американците до победа, е липсата на ангажираност да спечелят войната. Америка разполагаше с цялата огнева мощ, необходима за победа във войната. Липсваше истински ангажимент, донесен отчасти поради неяснотата на общата цел. За разлика от тях северновиетнамците и виетконгците никога не се колебаеха в ангажимента си да обединят своята нация.

Ако искате да постигнете нещо във вашия бизнес план, тогава се ангажирайте. Ангажиментът може да идва на етапи. Можете да започнете с малки неща. Тъй като нивото на вашата увереност се увеличава, тогава можете да получите съответно увеличение на нивото на ангажираност във времето, усилията, парите и други ресурси. Много успешни бизнеси са израснали по този начин. Можете да започнете на непълно работно време и когато започнете да генерирате печалба от бизнеса, нивото на увереност и ангажираност се увеличава, докато не достигнете точката, в която можете да решите да се посветите на пълен работен ден в това.

Тъй като ангажираността е основно субективно състояние, можете ли да имате вътрешен барометър, нещо, което може да ви даде индикатор за вашата ангажираност към бизнес? Предлагам прост лакмус тест. Ако вие сами не покровителствате собствените си продукти или услуги, тогава не сте ангажирани.

Винаги се обръщайте към принципа на ангажираност при правене на бизнес. Не се впускайте в бизнес, за който знаете, че не можете да бъдете обвързан. Но след като сте решили да правите бизнеса, бъдете отдадени.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

ads