Разбиране на ангажираност фобия

Р

Ангажираност Фобията е сред най-често срещаните фобии, които засягат ежедневния живот на хората. По принцип страхът от дългосрочни връзки от своя страна води до избягване на постоянни партньорски отношения и дори брак. Не толкова отдавна мъжете като цяло се смятаха за по-ангажирани фобии в сравнение с жените. След различни изследвания и проучвания обаче се стигна до заключението, че фобията на ангажираността не е специфична за пола и може да засегне еднакво и мъжете, и жените.

Изненадващо, парадоксът тук е, че хората, страдащи от фобия на ангажираност, следват нещата, от които се страхуват – интимна връзка и дълготрайна любов. Основно страхът от вземане на лоши решения, заедно със страха от изгубени опции, причиняват ангажираността на фобийните хора да се държат хаотично. Те щяха да излязат от стабилните си връзки, да наранят партньорите си.

Тези проблеми от време на време са много по-коварни и оказват неблагоприятно въздействие върху работата и домашния живот на човека. За такива хора става трудно да се усъвършенстват в работата си. Този страх също причинява трудности при вземането на ежедневни решения, което води до усещане за обремененост през цялото време и те се чувстват сякаш не контролират живота си.

Освен други симптоми, ангажираните фобийни хора също преследват недостъпни партньори, партньори, които са несъвместими с тях, и те обсесивно желаят партньори, които вече не са с тях. Те са склонни към самоунищожение. В отчаян опит да облекчат тревогата си, ангажираните фобийни хора използват въображението си, за да измислят сценарии за помирение, фантазии, които компенсират емоционалните им нужди. Това от своя страна им вреди повече, тъй като нищо не може да бъде перфектно и нищо в реалния им живот не отговаря на високите им очаквания. Те често поставят нереалистични идеали и по някакъв начин дори след като намерят перфектното им съвпадение, те са в състояние да разкрият неговите / нейните негативни аспекти.

Въпреки че изглеждат „срамежливи“, те всъщност се страхуват да не бъдат забелязани и това е начин да се избегне връзка с никого. Фобията за обвързване може да бъде причинена, когато някой страда в насилствена връзка. Хората, които се възстановяват от незадоволителна връзка, понякога развиват определени убеждения относно връзките и се страхуват да не се „влюбят“ отново.

Детето може също да развие тази фобия, ако е свидетел или дори е било жертва на насилие в своите първични години. Каквото и да се случва в годините на формиране на детето, това може да формира начина, по който то мисли като възрастен.

Наличието на лоши модели за подражание или неприятни стъпки родителите също могат да причинят тази фобия през следващите години. Най-често срещаната теория е, че умът знае, че е наранен от любим човек и че оставянето на някого прекалено близо до него безспорно ще причини болка. Следователно умът подсъзнателно развива всякакви защитни механизми, за да предотврати това да се повтори.

Терапии като Pure Hypo анализ могат до голяма степен да помогнат на хората с фобийна ангажираност. Той е уникален и се стреми да премахне усещането, че си попаднал в капан и „извън контрол“, за разлика от простото управление на симптомите, което е временно. И накрая, заедно с терапията е най-добре, ако хората около фобията на ангажираното лице идентифицират признаците и му помогнат да се възстанови.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

ads