Избягайте от емоционалния ад – прекратете трудните си близки отношения

И

Идеята, че най-близките ни връзки трябва да бъдат трудни, е мит.

Животът е замислен да бъде труден; близките ни връзки са предназначени да ни подкрепят в преминаването през живота. В трудни времена се свързваме по-близо – самите отношения не трябва да създават трудните времена.

Те са предназначени да ни накарат да се чувстваме добре въпреки случващото се във външния свят. В близки отношения си струва да направите всичко възможно, за да подкрепите другите, с които имате връзка, нали?

Не всички обаче мислят така.

Ако изпаднете в ситуация, в която си мислите „добре, знам, че връзките са предназначени да бъдат трудни, но не мислех, че трябва да бъдат това трудно “и мислите това от известно време, може да означава, че пропускате факт, който ви гледа в лицето, но е твърде болезнен, за да се изправите още:

  • не сте във връзка, която си заслужава.

Всъщност може изобщо да не сте във връзка. Връзките са двупосочни. Поне двама души се възприемат като „във връзка“; допринася и се възползва от тази връзка и всеки се грижи за опита, който другият има. Най-важният фактор е чувството на доверие. Като мислите високо за тях, вие отворихте Несъзнателния си ум за този друг човек и той вече може да се потопи и да повлияе директно на чувствата ви – така че доверието е жизненоважно.

Основните критерии за развиване на доверие във връзката е, че всички участници са свързани. Ако връзката е блокирана поради недоверие, няма връзка. Не ви ли вярват?

Ако другият човек или хора откажат да се свържат с вас, както искате да имате роднинска връзка, ако се отнасят към вас с недоверие или ги смятате за неблагонадеждни, трябва да признаете това и да решите съответно.

Вашият ангажимент, вашата инвестиция на време и любов и енергия, надеждите и мечтите, които имате за бъдещето на тази връзка, могат да бъдат ваши и само ваши.

Онези негативни емоционални реакции, които може да имате, от време на време изблици на ярост или плач или скръб в отговор на това как се отнасят с вас или не и след това, за които се чувствате виновни или наистина зле? Това са признаци, че Вашият Несъзнателен Ум знае какво се случва, но Вашият Съзнател отказва да го слуша.

Заобиколени сме от взаимоотношения, които работят добре, без да изпитваме толкова безпокойство. Хората в тях не изпитват трудности да ги накарат да работят. Те просто работят. Можете да имате и такива връзки – но трябва да приемете, че не всеки е подходящ за вас; дори за съжаление кръвни роднини.

Не, не можете да промените своите кръвни роднини генетично – но можете да промените дали сте свързани с тях физически или емоционално или не.

Ако имате работа с кръвни роднини, които държат над главата ви заплахата за „отлъчване от семейството“, докато те действат грубо спрямо вас, разчитайки на мита, че нямате друг избор, освен да се примирите с него (мит, който вие сами може би увековечавате и трябва да се промени) Бих ви предложил да оспорите тези отношения.

Но има риск да ги загубите. Аз имам. Двама мои кръвни роднини вземаха назаем пари от мен непрекъснато седмица след седмица в продължение на седем години.

Единият ми се отплати, като ми открадна, докато другият прекрати връзката, когато обясних, че нямам нищо против да дам пари назаем толкова, колкото и липсата на топлина и комуникация в нашето семейство – когато заемах пари, бях „харесван“, но ако не взех пари на заем или парите не бяха желани, аз бях омаловажен – исках да бъдем подходящо семейство. Срещнах ме със студен, безсърдечен поглед и отговор „Никога повече не искам да те виждам“.

Уважавах това решение.

Има и други кръвни роднини, от които съм се откъснал по подобни причини – но всъщност не съм се откъснал от тях толкова, че да е ясно каква връзка съм бил готов или нямам и съм се придържал към моите „оръжия“. По-рано бях много емоционално болен, защото можех и не бих взел този вид трудно решение – връзките, които не служат на вас и на другите емоционално ангажирани, са форма на самоналожена система за изтезания.

Не съм се откъснал от тези неща напълно безгрешен – често съм се чувствал много негативно емоционален по пътя. Но аз научих, че когато се чувствам безпомощен да накарам една връзка да работи, това е така, защото обикновено връзката е неприложима.

Ние нямаме сила, право или способност да принуждаваме другите да харесват, уважават или оценяват нашия принос в живота им. Когато се чувстваме безпомощни в ситуация като тази, това е така, защото сме истински безпомощни!

Ползата от преминаването през това преживяване е, че ние се подобряваме при засичането, участието и наслаждаването на овластяващи взаимоотношения в резултат и избягваме онези потенциални връзки, които биха ни оставили на високо и сухо и евентуално емоционално болни отново.

Тестване на вашите отношения

Един от начините да проверите дали си във връзка, която си струва, е да попитате директно другия човек дали те смятат, че двамата сте във връзка, която си заслужава – когато те питат защо питате, просто им кажете, че ще чрез фаза на тестване на всички ваши взаимоотношения.

Как всеки от вас се отнася към връзката? Всеки от вас трябва да може да изследва върховете и паденията и тревогите и историята на връзката, без нито един от вас да стане твърде защитен. Това не е предназначено да бъде неприличен мач – това е изследване на чудото да имате връзка изобщо. Как всеки от вас вижда връзката да се развива?

Говорете за бъдещето на връзката. Това може да изглежда странно, плашещо нещо, но трябва да пробием този друг мит: връзките са като магия и ако говорите за магията, магията вече няма да работи.

Във всяка една връзка, която съм имал, която е работила (и все още работи), този вид дискусия се разглеждаше като напълно естествено и валидно нещо, което трябва да има. В тези, които не са работили и по които е било изключително болезнено да се работи, този вид дискусии са били табу и са били посрещнати с агресивни отговори.

Личният ми опит е, че вземането на тежки решения в тази сфера на живота е от първостепенно значение за емоционалните грижи за себе си (не само за себе си, но и за останалите участници).

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

ads