Спасяване на връзките след конфликт

С

Управлението на конфликти включва повече от просто разрешаване на разногласията. Ако не успеете да отговорите на емоционалните и психологическите нужди на замесените, може да откриете, че конфликтът се връща и / или да настъпи сериозна вреда на връзката.

В зависимост от тежестта на конфликта и начина, по който той е бил третиран на всяка стъпка от процеса на разрешаване, може да е невъзможно да се върнете към точката от отношенията, в която сте били преди несъгласието. Ключът към намаляването на тази възможност е да се идентифицират и разгледат противоречиви въпроси възможно най-рано. Колкото по-дълго проблемът остава нерешен, толкова повече щети може да причини. Винаги, когато е възможно, прилагайте една или повече от следните стратегии, за да помогнете за защитата и оздравяването на отношенията (отношенията) между вас и вашите колеги, ръководител и клиенти. Следват ключови стъпки за запазване на връзка, когато възникне конфликт:

Потвърдете стойността на връзката. Не можете да приемете, че другите се чувстват същото като вас или разбират намерението ви, освен ако не го съобщите. Кажете им колко цените връзката си. Това е особено важно при работа с клиенти.

Демонстрирайте ангажираност. Трябва да вербализирате и да демонстрирате желанието си да продължите или да укрепите връзката си. Начинът да направите това с клиентите е чрез възстановяване на услугата или съвместна работа с клиента за възстановяване на доверието и връзката.

Бъди реалист. Поради поведенческите стилове за някои хора е трудно да „простят и забравят“. Трябва систематично да помагате за възстановяването на доверието им. Това може да отнеме известно време, но усилията си заслужават.

Останете гъвкави. Солидната връзка включва способността да се дава и взема. Особено важно е вие ​​и останалите замесени хора да правите отстъпки след конфликт.

Дръжте комуникацията отворена. Една от най-големите причини за конфликти и разрушени взаимоотношения е лошата комуникация.

Спечелете ангажираност. Не можете да направите всичко сами. Поемете ангажимент да работите за помирение от всяко друго лице (лица), участващо в конфликта.

Следете напредъка. Не предполагайте, защото конфликтът е разрешен, че ще остане такъв. Дълбоко заседналите проблеми често изплуват отново, особено когато ангажиментът не е получен.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

ads